"Kao da je netko još uvijek u šumi" "Encara hi ha algú al bosc" al magazine matinal de la TV píblica de Croàcia (HRT TV Magazin 09/11/2021)

"Kao da je netko još uvijek u šumi" naziv je kazališno-filmskog projekta u organizaciji Delegacije Katalonije, koji će hrvatska publika moći popratiti danas i sutra u Zagrebačkom kazalištu mladih. Projekt je stvoren u suradnji sa ženama koje su preživjele sustavna silovanja tijekom rata u Bosni i Hercegovini i djece rođene iz prisilnih trudnoća, danas dvadesetpetogodišnjaka.

Novinarka i scenaristica Teresa Turiera dobro je upoznata s cijelom tematikom s obzirom na to da je tijekom rata radila kao ratna izvjestiteljica za nacionalni katalonski radio, a pratila je i suđenja u Haagu. 


- Dvadeset i pet godina poslije imala sam priliku vratiti se u Bosnu i zapitati se što se događa nakon što rat završi, što se događa sa svim onima koji su proživjeli ratne traume, a mi mediji više o njima ne govorimo? Zato smo započeli ovaj projekt u suradnji sa žrtvama, prije svega silovanja tijekom rata, i djecom koja su rezultat toga, objasnila je.

Tako će u ZKM-u biti prikazana predstava i dokumentarni film, a nakon dokumentarnog filma bit će i razgovor s Anom Jusić, djetetom žrtve silovanja i osnivačicom udruge „Zaboravljena djeca rata“, koja se bore za dostojanstvo svojih majki. 

- Te žene su preživjele rat, ali su zapravo žrtve mira – već 25 godina nitko o njima ne govori, institucije ih ignoriraju, društvo ih stigmatizira i djeca koja su posljedica tih silovanja danas žele vratiti dostojanstvo svojim majkama i boriti se za njihova prava, rekla je Turiera.

Naslov projekta „Kao da je netko još uvijek u šumi” odnosi se upravo na strah koji žrtve i dalje proživljavaju. 

- U jednom od intervjua sa žrtvom pitali smo ju boji li se  još uvijek i ona je rekla "da, još uvijek se osjećam kao da je netko u šumi". Te žene su nevjerojatno hrabre i bore se i danas da ratni zločinci dospiju na sud. Međutim, one se i dalje boje posljedica toga i taj se naslov odnosi na strah koji one proživljavaju i s kojim svakodnevno žive, istaknula je Turiera.

Dodala je da su reakcije publike u Sarajevu bile potresne.

- Ljudi su nevjerojatno ljuti da se u srcu Europe dogodilo nešto tako strašno prije 25 godina. To je nešto što se i danas ponavlja u drugim sukobima, i nezamislivo je da na ovom stupnju civilizacije takve strahote i dalje postoje. Zato je to sjećanje izrazito bitno, važno ga je njegovati kako se to ne bi ponovilo. Ratno silovanje ima strašne posljedice i mnogo desetljeća nakon rata, jer djeca koja su rođena kao posljedica toga odrastaju sa stigmom, rekla je Turiera.

Predstavu izvode profesionalni glumci iz španjolske Katalonije, članovi udruge „Kultura i konflikt“. 

- Svi mi zajedno surađujemo jer vjerujemo da kultura ima revolucionarniju snagu ako gledamo dugoročno, preko pozornice i dalje možemo raditi novinarski posao. Bitna je forma dokumentarističke predstave – to je ono na čemu mi radimo – kako bismo se bavili socijalnim pitanjima i dobili kritički odgovor publike koji nam može pomoći da neke stvari promijenimo preko osjećaja koje izazivamo, zaključila je Turiera.

https://magazin.hrt.hr/kultura/kao-da-je-netko-jos-uvijek-u-sumi-3418848